Wei Qi - je weerstand

Immuniteit verhogen doe je zo… In tijden van griep en verkoudheid kun je de gehele drogist leeg kopen met middeltjes die zogenaamd je weerstand verhogen. Maar wat kan een acupuncturist voor je doen?

Binnen de Chinese Geneeswijze (CM) is je Maag de bron van je weerstand. Door goed, rijk voedsel te eten (denk bijvoorbeeld aan stamppotten in de winter) en deze om te zetten naar bruikbare vorm is het duidelijk dat onderstaande acupunctuur punten deze functie versterken. Door transport en transformatie worden huid en spieren extra gevoed en versterkt. Dit zorgt voor een goede beschermende Qi (WeiQi), sterke botten en merg en de interne organen worden robuuster.

Voordat je een afspraak maakt kun je hier meer lezen over de eventueel te gebruiken punten.

En welke zijn dat dan?

Kidney 2 (Rangu - Blazing Valley)

De rechter Nier wordt in de klassieken genoemd als bron van MingMen (het Vuur in de Poort van het Leven). Het verschaft het vuur om het fundamentele Jing (essentie) de ladder op te laten gaan (via de Back-Shu punten). Hierdoor worden de Yuan Source punten bereikt via de San Jiao. Omdat Kid 2 een Vuur punt is stookt dit de verbranding op en op deze manier wordt de beweging van Yuan Qi naar de Zhong Jiao versterkt. Het assisteert de Maag en Milt bij het transformeren van Qi zodat de vloeistoffen organen en merg voeden voor een optimale weerstand.

Spleen 8 (DiJi - Earth Pivot)

Dit punt ondersteunt de opbouw van je weerstand, vooral omdat het Kidney 2 helpt bij het verwarmen van de Milt die voeding omzet in energie. Sommige klassieke bronnen beschrijven een interne verbinding van Kidney 2 naar Spleen 8 zodat Kidney Yang (Vuur) het Yang van de Milt kan ondersteunen. Het helpt de Nieren om warmte te verspreiden om de spijsvertering en transformatie te ondersteunen.

San Jiao 5 (WaiGuan - Outer Pass)

De San Jiao bevordert de beweging van Yuan Qi (Source Qi) naar de verschillende Yuan punten van elk orgaansysteem. Het stuurt de vloeistoffen naar daar waar ze nodig zijn. Voor de bronpunten van de Yang meridianen is de San Jiao van belang omdat het Hitte neutraliseert of verwijdert. Dus hoewel het Yuan-source punt (SJ 4) de weerstand versterkt door het aanvoeren van Yuan Qì, is het Luo punt (SJ 5) een betere keuze. SJ 5 (Outer Pass) helpt bij het uitdrijven van ziekmakers in acute gevallen (zoals de gewone verkoudheid).

Small Intestine 6 (YangLao - Nourishing the Old)

De Dunne Darm speelt een kritieke rol in je weerstand omdat het de laatste stap is in de scheiding van pure en onzuivere vloeistoffen en de opname van voedingsstoffen uit voedsel (vooral vitaminen en mineralen). De Dunne Darm is de volgende stap na de eerste scheiding in de Maag. Haar verdere differentiatie tussen goed en fout is hier de link naar de weerstand. Haar vermogen om de vloeistoffen naar de juiste plekken te sturen geeft een betere voeding en bescherming. De naam ‘Nourishing the Old’ geeft aan dag het een fantastisch punt is ter ondersteuning van de ouderen, maar ook voor een lijf dat te veel te verduren heeft gehad en daardoor sneller veroudert. Het helpt de Blaas (haar Tai Yang partner) en ontlast de Kidney zodat minder essentiele Qì (Jing essentie) gebruikt wordt.

Ren 12 (Zhong Wan - Central Stomach)

Als Front-Mu punt van de Maag en ontmoetingspunt met de Dunne Darm en San Jiao is Ren 12 een erg krachtig punt. Dit punt gebruik ik vaker dan de eerdere vier, maar dan meer voor spijsverteringsproblemen dan puur voor de weerstand. Door de verbinding met de Dunne Darm en de San Jiao is het erg effectief om de vloeistoffen te verspreiden naar die gebieden die voeding en versterking nodig hebben. Huid en spieren beschermen tegen invasie, interne organen voor optimale vitaliteit en merg voor optimale weerstand. Een ander voordeel van dit punt is dat op deze plek de Long meridiaan start. Aarde brengt Metaal voort, en dus profiteert de Long vooral van een optimale Wei (defensieve) Qì.

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

moe
Voeding

Voeding

In mijn eerste studiejaar TCM werd me verteld dat het Chinees denken totaal anders was dan wat ik tot dusver had geleerd. Ik was…