ants on feet

Lopen op kussentjes

Tintelingen en gevoelloosheid in de voeten (neuropathie)

Kan acupunctuur wat doen aan neuropathie was de vraag die ik van Han kreeg. Een hele lastige, neuropathie is een aandoening waarbij de uiteinden van de zenuwen (in voeten en handen, vooral vingers en tenen) geen of onvoldoende signalen meer doorgeven. Acupunctuur kan, in sommige gevallen, de gevoelloosheid verminderen. Maar zoals ik vaker zeg: 'Als iets stuk is, ...'

Met Tan's schedelacupunctuur (klinkt erger dan het is, echt!) kan enige verlichting optreden. Daarnaast is het ook mogelijk, zoals bij Han, die erge pijn had aan twee vingers (vermoedelijk door de chemo), om de pijn compleet te laten verdwijnen. De gevoelloosheid opheffen duurt wat langer en is misschien niet eens mogelijk.

Neuropathie in de voeten en/of handen, is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verlies van gevoel in de voeten, van een lichte tinteling tot volledige gevoelloosheid. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken, zoals:

  1. Zenuwbeschadiging: Factoren zoals diabetes, alcoholisme, chemotherapie of infecties zoals gordelroos kunnen tot zenuwbeschadiging leiden.
  2. Slechte bloedsomloop: Aandoeningen zoals perifere aderziekte, roken of hoge bloeddruk kunnen een slechte bloedsomloop veroorzaken.
  3. Verwondingen: Verwondingen aan de voeten of benen, zoals hernia's of beknelde zenuwen, kunnen ook tot deze sensaties leiden.
  4. Tekorten aan voedingsstoffen: Tekorten aan voedingsstoffen zoals vitamine B12 of foliumzuur kunnen de zenuwen beschadigen en tot gevoelloosheid leiden.
  5. Andere medische aandoeningen: Aandoeningen zoals multiple sclerose, hypothyreoïdie of het Guillain-Barre-syndroom kunnen ook gevoelloosheid en tintelingen in de voeten veroorzaken.

De alledaagse effecten

Gevoelloosheid in de voeten kan je kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. Het kan  een uitdaging zijn om te lopen, te staan of dagelijkse taken uit te voeren, zoals aankleden of douchen. Het verlies van gevoel in de voeten kan ook het risico op vallen en blessures vergroten.

Naast fysieke uitdagingen kan gevoelloosheid van de voeten ook je geestelijke gezondheid en welzijn beïnvloeden. Chronisch ongemak kan leiden tot angst, depressie en een verminderd vermogen om te genieten van activiteiten die ooit zo plezierig waren.

Te vermijden voedsel bij gevoelloosheid in de voeten

  • Bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals zoete snacks, bewerkte producten en gezoete dranken kunnen ontstekingen en een slechte bloedsomloop verergeren.
  • Gefrituurd en vetrijk voedsel: Consumptie van gefrituurd voedsel, vet vlees en bewerkte snacks kan bijdragen aan ontstekingen en een slechte bloedsomloop.
  • Geraffineerde koolhydraten: Voedingsmiddelen zoals witbrood, pasta en suikerhoudende granen kunnen leiden tot ontstekingen en hoge bloedsuikerspiegels, waardoor de gevoelloosheid verergert.
  • Alcohol: Alcoholgebruik kan de bloedsomloop en de zenuwen schaden, waardoor de gevoelloosheid toeneemt. Het is raadzaam om alcohol te beperken of te vermijden.
  • Cafeïne: Overmatige inname van cafeïne kan uitdrogen en de gevoelloosheid verergeren; het is het beste om niet meer dan 400 mg per dag te consumeren.

NB:: Gemiddeld zit in een kopje koffie (=125 milliliter) ongeveer 60 mg cafeïne, in een kopje zwarte thee 30 mg en in een kopje groene thee 20 mg. Kruidenthee zoals kamillethee, muntthee en rooibosthee is niet gemaakt van de blaadjes van de theeplant en bevat daardoor geen cafeïne. Bron: Voedingscentrum.nl


Voedsel dat de gevoelloosheid in de voeten kan verminderen

  • B-vitaminerijk voedsel: Denk aan bladgroenten, volle granen, noten en zaden.
  • Magnesiumrijk voedsel: Verbetert de zenuwfunctie en bloedsomloop met bladgroenten, noten, zaden en volle granen.
  • Omega-3-vetzuurbronnen: Bestrijden ontstekingen en verbeteren de bloedsomloop met vette vis zoals zalm, sardines, tonijn, maar ook noten en zaden.
  • Antioxidanten: Verminderen ontstekingen en verbeteren de bloedsomloop met bessen, bladgroenten en kleurrijk fruit en groenten.
  • Kaliumrijk voedsel: Ondersteunt de zenuwfunctie en bloedsomloop met bananen, zoete aardappelen, spinazie en avocado's.

 

Gerelateerd

moe
Voeding

Voeding

In mijn eerste studiejaar TCM werd me verteld dat het Chinees denken totaal anders was dan wat ik tot dusver had geleerd. Ik was…

jing

Jing

Wat is Jing, en wat heeft dat te maken met mijn gezondheid? Volgens de theorieën van de Chinese Geneeswijze bewaren de Nieren onze oer-Qi,…