Zomer: expansie en Yang

Seizoensgebonden leven is een oude wijsheid binnen de Chinese geneeskunde. Het is het idee om te leven volgens de patronen van de natuur door haar bewegingen te observeren en te volgen.

Leven in harmonie met de natuur is een van de belangrijkste onderwerpen van de Nei Jing (Boek van de Gele Keizer). De Chinese voorouders ontwikkelden de theorie van de vijf elementen door de bewegingen van de zon en de maan tijdens de seizoenen van het jaar te observeren.

Wat er ook gebeurd is tijdens de Covid-19 pandemie in het afgelopen voorjaar (2020), de seizoenen marcheren verder en sinds mei waren we alweer in de zomer beland.

Vanuit een westers oogpunt vertegenwoordigt de zomerzonnewende die op 21 juni plaatsvond, het begin van de zomer. Maar in feite hebben onze voorouders door de eeuwen heen de langste dag van het jaar gemarkeerd als het midden van het zomerseizoen - de extreme yang-dag van het jaar. Wat dus ook betekent dat yang op zijn retour is en dat yin weer groeit!

Volgens hoofdstuk 2 van de Nei Jing Su Wen heeft elk van de seizoenen van drie maanden een kenmerk dat verband houdt met hoe yin of yang met elkaar samenhangen. De zomer wordt “het bloeiseizoen” genoemd en heeft de levendige kenmerken van vuur. Het staat voor vreugde, geluk, liefde en passie.

Hoe wordt de zomer weergegeven in het vrouwenlichaam?

Ook het menselijk lichaam kent seizoenen. In termen van de menstruatiecyclus van vrouwen is de zomer de ovulatietijd. In deze fase stijgen libido en verlangen en ovuleert het ei, verwijzend naar een yang-actie van expansie.
Su Wen hoofdstuk 5 zegt: 阳化气,阴成形 ” Yang regeert de transformatie van energie, yin regeert de formatie van de vorm.”

Voor wat de andere fases betreft: de lente is de fase van kindertijd naar puberteit, de plaats van de wilde groei en rijping van het houtelement. De zomer is de tijd van de puberteit, we worden actief, sensueel met vaak emotionele veranderingen. De herfst is het oogstseizoen.

We moeten niet vergeten om mee te bewegen volgens de seizoenen van de natuur en in het leven. Om onze activiteiten, ons dieet en onze geest aan de seizoenen aan te passen.

Zoals geschreven in de Nei Jing – Su Wen Hoofdstuk 2:

De vier seizoenen samen met yin yang zijn de wortels van alles. De wijzen verjongen yang in de lente en zomer, en verjongen yin in de herfst en winter, om in te werken op de wortels.

Leven tegen de natuur (Dao) in betekent jezelf beroven van de bron van het leven en je ware energie vernietigen.

In harmonie leven met yin yang betekent leven; leven tegen yin yang betekent de dood. In harmonie leven met yin yang zal vrede brengen; tegen yin yang leven zal chaos veroorzaken.

De laatste zin kan in veel gebieden worden toegepast, bijvoorbeeld:

Een micro-kosmos-visie, het lichaam zelf en de relatie tussen qi / bloed van het orgaan.
Een macro-kosmos-visie, overheid-burgers of universele relaties.

Geniet van je zomertijd!

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

winter

Snotter

In de kou gestaan, op de tocht en dreig je verkouden te worden? In de winter moet je sinaasappelen en mandarijntjes eten voor je…

voeding

Voedingsadviezen

Op mijn website staat dat voedingsadviezen onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling. Het idee dat voedsel rechtstreeks invloed heeft op je gezondheid en welbevinden…