Vuur - het Hart

心 者 , 君 主 之 官 也 , 神 明 出 焉

“Het Hart is de Heer en Meester. Het stralende van de Geesten [Shén] komt eruit voort.” Su Wen 8 Het Hart zorgt voor de Hemel op Aarde, en staat voor het Yang in het lichaam. Het Hart regeert met hemels mandaat.

Het Hart is de Keizer, als een welwillend en verlicht vorst, alwetend en overal aanwezig, deelt zij onbaatzuchtig haar wijsheid voor het welzijn van het geheel. Ons Vuur aspect staat voor vervulling: de complete expressie en integratie van ons zijn, de complete verwezenlijking, rijping en ontwikkeling.

Stuwt het Bloed, Herbergt de Geest

Het Hart stuwt het Bloed door het lichaam en herbergt de Geest, zorgdragend voor bewustzijn. Deze constante stroom van Bloed door de vaten voedt het lichaam en dient als communicatiemiddel. Bloed komt bij elke cel, en vult zo het hele lijf. Het herbergt de geest, en dient dus als een materiele basis voor de psyche.

Net als dat de zon warmte en licht voor de hele schepping verschaft, zo doordringt en vervult het Hart het lichaam met bewustzijn, sensatie en gevoel. Het Hart houdt bewustzijn in stand door het integreren en communiceren van ervaringen, het legt een verbinding tussen ons innerlijk leven en het externe universum. Het Hart houdt en omarmt de Spirit. In de Chinese Geneeswijze verwijst de term “Shén” niet naar een onafhankelijk, onstoffelijke entiteit en mag je niet verwarren met het Westerse religieuze idee van ziel of de onsterfelijke aspecten van de menselijke identiteit.

Shén staat voor de totale levenskracht van een mens op een gegeven moment, en vertegenwoordigt de gehele uiterlijke Qì expressie door diens persoonlijkheid. Als de Shén sterk is betekent het dat lichaam, geest en persoonlijkheid een eenheid vormen. Dit uit zich in de levendigheid van emotionele uitdrukking, focus, heldere ogen en een stralende huid. De Shén is ook het rijk van de hogere moraal en spirituele gaven. Een bewuste verbinding met de natuur en de mens, en de compassie die dat impliceert, komt rechtstreeks uit het Hart.

De kracht van het Hart ligt in de verbinding met anderen en tegelijkertijd een gevoel van eigenheid. Wat de Nieren ontvangen via de zintuigen wordt door het Hart geuit door spraak, je klankkleur en de uitstraling van huid en ogen.

Maatje van het Hart: de Dunne Darm

Het broertje van het Hart netwerk is de Dunne Darm, hij scheidt het bruikbare verwerkte voedsel, vloeibaar afval gaat naar de Nieren, en vast afval naar de Dikke Darm. Hierdoor kan de voedsel Essentie door de Milt worden opgenomen en in het Bloed dat naar de Lever stroomt. De Dunne Darm helpt het Hart bij de communicatie door het zuiveren en transporteren van de vloeistoffen en substanties naar het Bloed. Door het fysiek en geestelijk scheiden van het zuivere en het troebele beschermt de Dunne Darm de Shén door negatieve input te filteren. Hart pathologie manifesteert zich vaak door ontstekingen in de Dunne Darm. Dit kan gebeuren wanneer het Hart overactief is en Hitte doorgeeft aan de Dunne Darm, dan neerwaarts gestuwd wordt en naar buiten via de Blaas en de Dikke Darm. Urethritis, cystitis, ileitis, duodenale zweren, en enteritis kunnen worden voorafgegaan door onrust die te maken kunnen hebben met de Shén.

Verstoringen van het Hart

Schok, schrik, buitensporig verdriet, of overweldigende vreugde kunnen het functioneren van het Hart belemmeren en daardoor de doorbloeding en de continuïteit van bewustzijn. Iemand wiens Hart werd overspoeld door een emotioneel trauma kan een ‘breuk met de realiteit’ ervaren, een hartaanval krijgen of een toeval. Wanneer het Bloed van het Hart niet voldoende is, zelfs zonder emotioneel trauma, heeft de geest geen huis om in te verblijven en de Shén zal gaan “zwerven en dwalen”. Dit tekort wordt ervaren als vergeetachtigheid, snel afgeleid, rusteloosheid en verstoorde slaap (vaak door dromen). Het Hart raakt oververhit en overactief wanneer er te weinig Yin of Bloed voorradig is. Deze Hitte uit zich als onophoudelijk praten, angstige dromen, vreemd gedrag, onsamenhangende gedachtes, bloed in de urine of speeksel.

Om het Hart netwerk goed te laten werken moet het vredig zijn en beschermd. Bij opwinding en onrust is het moeilijk om op gepaste wijze te reageren op zintuiglijke input. De Shén wordt onzeker en wordt onrustig en verward. Bij stress wordt de circulatie verstoord en grillig.

Als de Qì van het Hart verstrooid raakt kan de teint wisselen tussen een grijze waas en een paarse kleur. Iemand kan een plotselinge uitputting ervaren met veel Hitte of Koude. Een levendig iemand kan zich sociaal terugtrekken of depressies krijgen. Moeite met het vinden van de juiste woorden, slechter wordend kortetermijngeheugen, kortademig, en snel transpireren bij geringe inspanning.

Wanneer het Hart haar werk niet goed kan uitvoeren wordt de bloedcirculatie belemmerd: de bloeddruk daalt, de handen en voeten worden koud, het hart slaat slagen over, en de persoon voelt zich moe, opgeblazen en buiten adem. Dit zijn symptomen die we associëren met hartfalen. Als de Qì verstrooid raakt neigt het Bloed ernaar om te vertragen en stil te staan. De extremiteiten kunnen doof aanvoelen, en de lippen, neus en vingers worden paars. Bloed stase verstoort het Hart functioneren en angina pectoris of pijn op de borst kan zich manifesteren.

De Robuuste Geest

Het Hart bezit de puurheid van het Vuur. Ze straalt warmt en licht uit: de warmte van een goede circulatie en het licht van het bewustzijn. Onder stress kan het licht vertroebeld raken en de warmte kan afkoelen of ontvlammen. Bij een goed functionerend Hart netwerk heb je een rustig gemoed, een goed geheugen, heldere zintuigen, een rustige slaap en een robuuste uitstraling. Het Hart is van nature toegankelijk, sympathiek en sereen, als een vorst die niet regeert door macht, maar door het verspreiden van vreugde, het handhaven van de vrede en het opzetten van communicatie.

Maak een afspraak met Peer Brouwers via info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd