Luo en Yuan combinaties

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu pas begin te snappen hoe de combinatie Luo-Yuan toegepast kan worden in de praktijk. Tijdens de studie leerde ik het wel, maar de toepassing in de praktijk ontging mij nog… Volgens Wikipedia zijn Luo-connecting punten waar een meridiaan een aftakking (Luo = netwerk) heeft en zich verbindt met de gepaarde Yin-Yang meridiaan. Ook vertaald als “verbindings-punten”. Omdat de term Luo-connecting voor TCM-ers bekend is, gebruik ik verder deze term.

Een iets oudere bron zegt: “De twaalf Yuan (source) punten zijn geïndiceerd voor klachten van de interne organen” (Nine Needles and the Twelve Sources (九鍼十二原) in de Lingshu). Elk van de 12 reguliere meridianen heeft een Yuan (Source) punt dichtbij het pols- of enkelgewricht waar de vitale energie van de Zàngfǔ doorheen gaat en in zekere mate verzamelt. “Yuan” betekent oorsprong, en verwijst naar de bron van vitale energie (Jing).

De Jing van de 12 reguliere meridianen is sterk verbonden met de San Jiao (Triple Heater, DrieWarmer). Jing – die ontspringt uit de voorgeboortelijke Qì van de Nieren – stroomt door het hele lichaam, naar alle delen, intern, extern, boven en onder. Het volgt de paden van de meridianen en onderhoudt de vitale functies van het menselijk lichaam. De San Jiao onderhoudt de stroming en verspreiding van deze vitale energie. In de praktijk zijn de Yuan (bron) punten van groot belang bij de bestrijding van ziektes aan de interne organen.

Hoofdstuk 1 Huang Di Nei Jing LingShu:

“五藏有疾也,應出十二原。” ” When the five viscera are diseased, seize the exact points of the twelve sources.” Door het aanprikken van de Yuan (bron) punten wordt de vitale energie van de meridianen gestimuleerd; reguleert de functionele activiteiten van de interne organen en versterkt de anti-pathogene factoren (Wei Qi) en verdrijft pathogene elementen.

Het combineren van de Yuan-source en Luo-connecting punten

In Deadman lezen we (mijn vertaling): “Het combineren van de yuan-source en Luo-connecting punten in de praktijk staat bekend als de ‘host and guest/gastheer en gast’ methode. Volgens deze theorie wordt het Yuan-source punt van de eerste of primair aangedane meridiaan gecombineerd met het Luo-connecting punt van de intern-extern gekoppelde meridiaan. Onderzoek binnen de vele klassieke punt-combinaties geeft echter aan dat ze gedurende de eeuwen weinig werden gebruikt (of niet werden beschreven).

Wel zijn er enkele interessante punt combinaties die tegenwoordig in de praktijk kunnen worden gebruikt:

Hegu LI-4 met Lieque LU-7: deze combinatie wordt gebruikt als Externe Pathogene Wind het externe van het lichaam aanvalt. Hegu LI-4 kan deze pathogeen verdrijven en Lieque LU-7 helpt bij zowel het verdrijven van de pathogeen als het herstellen van de dalende en spreidende functie van de Long.

Taiyuan LU-9 met Pianli LI-6: Pianli LI-6 is een belangrijk punt voor het openen en reguleren van de waterwegen, te gebruiken wanneer pathogene wind de functie van de Long verstoord heeft en er acuut, vooral in het bovenlichaam, oedeem optreedt, zonder transpiratie en met moeite urineren. Aangezien de bron van het patroon Long deficiëntie is, kan de combinatie met Taiyuan LU-9 zowel de bron als de uiting van de klacht behandelen.

Taibai SP-3 met Fenglong ST-40: deficiëntie van de Milt is de oorzaak van overmatig slijm. Taibai SP-3 is een belangrijk tonificatie punt voor de Milt, en Fenglong ST-40 is het allerbeste punt om slijm op te lossen.

Shenmen HE-7 met Zhizheng SI-7: Shenmen HE-7 is het hoofdpunt op de Hart meridiaan om de geest te kalmeren en te reguleren, dit wordt versterkt door het krachtige effect van Zhizheng SI-7 bij psycho-emotionele klachten.

Taixi KID-3 met Feiyang BL-58: Taixi KID-3 is het hoofdpunt op de Nier meridiaan ter bevordering van het Nier Yin, terwijl Feiyang BL-58 (Opvliegen) het excessieve Yang naar beneden haalt, dat anders, zonder wortel noch vastgehouden door deficiënt Yin naar het hoofd zou stijgen.

Taichong LIV-3 met Guangming GB-37: de Lever ‘opent in de ogen’ en deficiëntie van Lever bloed of yin, of stijgend Lever vuur of Lever yang kunnen allemaal oogklachten geven. Taichong LIV-3 is het primaire punt om de Lever meridiaan deze verstoring van het Lever orgaan te laten reguleren, terwijl Guangming GB-37 (Helder Licht) een belangrijk punt voor de ogen is.

Sommige moderne teksten beschrijven de combinatie van Yuan-source en Luo-connecting punt van dezelfde Yin meridiaan in het geval van chronische ziektes, bijvoorbeeld Taiyuan LU-9 met Lieque LU-7 voor chronische hoest. Dit is gebaseerd op de uitspraken “chronische ziektes hebben vaak te maken met deficiëntie” en “in het begin zit de ziekte in de meridiaan, later in de Luo-collateralen” . Het Yuan-source point (Taiyuan LU-9) is het aangewezen punt op de Long meridiaan om deficiëntie van de Long te tonifiëren, terwijl Lieque LU-7, het Luo-connecting punt in staat is om de ziekte uit de Luo-connecting te verdrijven.”

Host (Yuan) met Guest (Luo-conn.)De symptomen
Taiyuan LU-9 met Pianli LI-6Bedrukt gevoel op de borst; hete palmen, hoest, gezwollen keel, zweten, schouderpijn, pijn in de borsten, ophoesten van slijm, ademnood
Hegu LI-4 met Lieque LU-7Kiespijn, gezwollen tandvlees, gele sclera, droge mond, loopneus, bloedneus, gezwollen keel, schouderpijn
Taibai SP-3 met Fenglong ST-40Stijve tong, zure oprispingen, vomeren, abdominale distensie, gevoel van zwaarte, constipatie, zwakte, zwelling van de benen
Chongyang ST-42 met Gongsun SP-4abdominale distensie en volte, druk op de borst, bloedneus, slijm, pijn aan de voet en enkel
Shenmen HE-7 met Zhizheng SI-7hart pijn, droge keel, dorst, gele sclera, droge mond, hete palmen, palpitaties, bloed vomeren, angst
Wangu SI-4 met Tongli HE-5Stijve nek, gezwollen en pijnlijke keel, schouder pijn, doofheid, gele sclera, pijn aan de laterale zijde van de bovenarm
Taixi KI-3 met Feiyang BL-58Donkere gelaatskleur, geen dorst, sterke wens om te gaan liggen, verminderd zicht, hitte gevoel, rugpijn, zwakke onderste ledematen, kortademig, timide (letterlijk ‘Hart en Galblaas bevend en zwalkend’)
Jinggu BL-64 met Dazhong KI-4Oogpijn, nekpijn, pijn van nek tot aan onderste ledematen, manie, epilepsie, opisthotonus, pijn rondom de wenkbrauw, epistaxis, gele ogen, verkrampte pezen, prolaps ani; behandel sciatica (BL-64 aangedane zijde, KI-4 aan andere zijde (Maciocia).
Yangchi TB-4 met Neiguan P-6Tinnitus, doofheid, gezwollen keel, droge keel, gezwollen ogen, oorpijn, transpireren, pijn tussen de schouderbladen, elleboogpijn, constipatie, urine incontinentie, vasthouden van urine; reguleert de San Jiao, beweegt Lever-Qi, kalmeert de geest (Maciocia).
Daling P-7 met Waiguan TB-5Verkramping van de handpalmen, pijn in de arm, onvermogen om de arm te buigen, volte in de borst, gezwollen oksel, palpitaties, rood gezicht, gele ogen, lachen en huilen zonder reden, mentale onrust, hart pijn, hete handpalmenV
Taichong LIV-3 met Guangming GB-37Abdominale distensie en hypogastrische zwelling bij vrouwen, volte van de borstkas, vomeren, hernia, urine vasthouden of incontinentie
Qiuxu GB-40 met Ligou LIV-5Doffe gelaatskleur, hoofdpijn, pijn aan de ogen, zwelling van de nek, pijn in het hypochondrium, zwelling en zweten van de oksels

Bronnen en inspiratie:

  • Peter Deadman, et al “A Manual of Acupuncture”, 1998
  • Li Ding “Acupuncture, Meridian Theory and Acupuncture Points”
  • Wu Jing-Nuan “Lingshu, or the Spiritual Pivot”, 1993
  • Giovanni Maciocia “The Foundations of Chinese Medicine”

Maak een afspraak met Peer Brouwers via info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

voeding

Voedingsadviezen

Op mijn website staat dat voedingsadviezen onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling. Het idee dat voedsel rechtstreeks invloed heeft op je gezondheid en welbevinden…