Leven in harmonie met de seizoenen - Zomer

夏三月,此謂蕃秀,天地氣交,萬物華實,夜臥早起,無厭於日,使志無怒,使華英成秀,使氣得泄,若所愛在外,此夏氣之應養長之道也。逆之則傷心,秋為痎瘧,奉收者少,冬至重病

“The three months of summer, they denote opulence and blossoming. The qi of heaven and earth interact and the myriad beings bloom and bear fruit. Go to rest late at night and rise early. Never get enough of the sun. Let the mind have no anger. Stimulate beauty and have your elegance perfected.” (Huang Di Nei Jing Su Wen chp 2)

Het zal je niet verbazen dat het Chinese element voor de zomer… Vuur is. Het Vuur element is speciaal omdat het de vonk geeft voor de liefde naar anderen en het enthousiasme voor nieuwe ideëen en wilde plannen. De zomer is het meest Yange seizoen van het jaar, ofwel hitte, maximale activiteit en expansie. Bij een evenwichtig Vuur element is je hart sterk en gezond, je geest is kalm en toch vol vreugde.

De zonnestralen bereiken alles wat groeit in de natuur. Dit geldt ook voor relaties want de emotie die met vuur samenhangt is Vreugde, haar geluid is lachen. Klinkt goed toch? Deze filosofie leert ons dat het vooral in de zomer belangrijk is om in harmonie met de Natuur te leven, want vooral de zomermaanden zijn vol plezier en vrolijkheid. Andere verbindingen met vuur zijn: de kleur rood, de bittere smaak, dynamiek, kracht en volharding. In het lichaam zijn hart, dunne darm en de tong verbonden met Vuur.

Een evenwichtig Vuur element zorgt voor een sterk en gezond hart, je gedachten zijn rustig en je bent vrolijk. Je slaapt goed en je creativiteit stroomt. Een Vuur element dat niet in balans is ontbreekt de vreugde (depressiviteit) of is er manie (een overdaad aan vreugde). Het Vuur geeft warmte en enthousiasme, maar teveel kan agressie, rusteloosheid en impulsief gedrag veroorzaken.

Tips

  • Zomerdagen zijn lang: sta vroeg op en geniet van het seizoen!!
  • De zomer geeft allerlei sappige, kleurrijke, volle producten: eet het verkoelende fruit en groente zoals meloen, perzik, komkommer en sla.
  • De zon stroomt over van warmte, levenskracht en plezier. Stop even en kijk naar jezelf wanneer boosheid opkomt. Ben jij dat echt?
  • Ga op zoek naar nieuwe ervaring, ga op (ontdekkings-) reis.
  • Ben actief, ga naar buiten, sport, gebruik je energie en doorvoel het!
  • Zoek de vrolijkheid, het plezier, ga feesten en kleur je omgeving.
  • De zomer in haar hoedanigheid van volwassenheid is wijsheid. Wissel activiteit af met introspectie, meditatie etc.

Voeding

Vanwege de hitte heb je een verkoelende maaltijd nodig. Je kunt dan denken aan:

– Maak thee van groene thee. Het is gezonder dan veel andere en is lekkerder. Je kunt groene thee bijna overal kopen, maar koop wel losse thee, geen zakjes. Drink deze (de thee niet de zakjes) op kamertemperatuur!

– Eet aardbeien. Ze zijn van nature verkoelend en dus perfect zomerfruit. In de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM), zijn ze goed bij een droge hoest en zere keel. Aardbeien bevochtigen de Longen en bevorderen de productie van vloeistoffen, en na een heftige avond… ontgiften de alcohol. Het best eet je al het fruit op kamertemperatuur.

– Eet watermeloen. Watermeloen heeft vele goede eigenschappen volgens de TCM. Het fruit (Xi Gua) en de zaden worden gebruikt tegen hoofdpijn, misselijkheid, korte lontjes, slechte eetlust en zere keel.

Andere voorbeelden: asperges, peren, spruiten, mais, komkommer, spinazie en munt.

Doe het in de zomer rustig aan met gekruid voedsel, alcohol of caffeine. Deze zorgen ervoor dat je verhit raakt in plaats van afkoelt.

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

moe
Voeding

Voeding

In mijn eerste studiejaar TCM werd me verteld dat het Chinees denken totaal anders was dan wat ik tot dusver had geleerd. Ik was…