Leven in harmonie met de seizoenen - Lente

肝者, 將軍之官, 謀慮出焉, 膽者中正之官, 決斷出焉.

“The liver is the official of the military commander: plotting and planning are his duty. The gallbladder is the official of inner integrity: making decisions and judgements are his duty.” (Su Wen chp 8)

In het Westen begint de Lente officieel op 21 maart, de dag waarop dag en nacht precies even lang duren. Volgens de Chinezen echter begint de Lente met het Chinese Nieuwjaar, in februari, wanneer het licht terugkeert, en de slapende krachten in de bevroren grond zich weer beginnen te roeren. In beide culturen is de basisgedachte hetzelfde: een nieuw begin en een verse start.

De Chinese Geneeswijze vertelt dat als de vers-groene kleur de takken vult en de boom de levenssappen voelt stromen, het potentieel stijgt. Met dit gevoel is ook de samengebalde sensatie: alles is nog mogelijk. Deze innerlijke druk weet nog niet hoe het zich gaat ontwikkelen; dat komt pas op het moment dat de bladeren zich ontvouwen in de latere lente maanden. Met ons gebeurt hetzelfde, het rijzende sap wordt ervaren als vreugde, maar ook als woede en ongeduld.

De westerse cultuur echter waardeert de Hout kwaliteiten: visie, leiderschap en de mogelijkheid de controle te nemen. Een Hout disbalans kan leiden tot ongeduld, zelfkritiek of kritiek op anderen.

De kracht van Hout is zacht, maar volhardend met grote creatieve mogelijkheden. Het heeft de mogelijkheden in zich van zowel het zijn als het worden. Trouw blijven aan jezelf en het bewust zijn van je eigenheid door het duidelijk verwoorden van je behoeftes en verlangens. Hout dringt zachtjes de aarde in om water, de bron van leven, voort te brengen. Wanneer we vanuit onze wortels handelen hebben we de energie om met kracht doelgericht te handelen, maar altijd flexibel, zacht en zonder jezelf te verloochenen.

Emotie

De emotie die bij Hout hoort is woede. Woede kan een gewone gezonde emotie zijn als het een natuurlijke reactie is op stress, frustratie of onrecht. Wanneer woede op een goede manier wordt geuit is het als een donderbui die de lucht klaart; gecontroleerde woede kan spanning oplossen en de balans herstellen. Wanneer Hout in disbalans is krijgt het de ongecontroleerde woede die zich uit in teveel of te weinig. Een teveel, of opgehoopte Hout energie, toont zich als “een kort lontje”, snel geïrriteerd en de neiging om anderen te snel en te hard te beoordelen. De andere zijde: te weinig Hout, toont zich in het moeilijk kunnen omgaan met woede. Het inslikken van je woede, maakt dat je onrustig bent, snel geraakt, en de neiging om de schuld altijd bij jezelf te leggen als er iets misgaat.

Lever (Yin Orgaan)

De Lever in de TCM is de Generaal, die een leger leidt en uitblinkt in strategische planning. Het is de taak van de Generaal om te zorgen dat alle troepen samenwerken voor het welzijn van het geheel. Zijn verantwoordelijkheid is dat alles stroomt waardoor stagnatie en frictie vermeden wordt. Men zegt dan ook dat de Lever zorgt voor de “vrije stroom van Qi en Bloed”. Ofwel de vrije en gemakkelijke stroming van bloed, energie en emoties door het hele lichaam, geest en ziel. Hout heeft een gruwelijke hekel aan stagnatie en stilstand, ofwel alle soorten ziektes. Net zoals een klaterend bergstroompje veilig is om uit te drinken, zo ongezond is het drinken uit stilstaand water.

Galblaas (Yang Orgaan)

In de Chinese Geneeswijze heeft de galblaas de rol van de Wijze Besluitenmaker, de belangrijke en oprechte ambtenaar die uitmunt in zijn besluiten en oordeel. De Galblaas helpt om met gebruik van de visie van de Lever de juiste beslissingen te nemen zodat de visie werkelijkheid kan worden.

Het Hout Element: De Correspondenties Het Hout element is wind; haar richting is Oost (“Begin en creatie komen op in het Oosten”); de kracht kan het best gevoeld worden tussen 23:00 en 3:00uur. De kleur is groen; geur is ranzig; geluid is schreeuwen. De Lever toont zich in de ogen en geeft ons visie, zowel naar binnen als naar buiten, visie problemen zijn vaak verbonden met Lever onbalans. De Lever controleert de spieren en de pezen, en heeft dus verbanden met allerlei klachten van spieren, weefsel en pezen – bursitis, tendinitis, artritis, en fibromyalgie.

Spring eens in de lucht…

  • Beweeg: De Lever moet bewegen: ga naar buiten en maak lange wandelingen in de natuur. Kijk naar de veranderingen om je heen en verwelkom het nieuwe.
  • Orden de Chaos: Ruim je huis op, verkoop oude spullen die je niet meer gebruikt of breng ze naar de kringloop. Verwelkom nieuwe dingen in je leven. Wat wil je nog scheppen in je leven: maak plannen en realiseer je dromen.
  • Zo binnen zo buiten: De Lente is een uitstekende tijd om een gezonder eetpatroon te starten en de giffen uit de Lever te verwijderen. Verwijder vet en gefrituurde etenswaren, witte suiker en witte bloem en kies voedsel zonder chemische toevoegingen.
  • Eet minder. Eet langzamer, proef de smaken. Verse groente komen te koop: geniet ervan.
  • Laat los: Laat oude verwijten los, ze zijn onverteerbaar en beschadigen de Lever. Vergeef.
  • Durf.. probeer iets nieuws: Bedenk welke nieuwe dingen je wilt uitproberen, ook al lijken ze dom een vergt het enige durf. Ga spelen.
  • Drink water: Drink acht tot tien glazen water per dag. Zonder bubbels… Voeg er citroensap aan toe voor de smaak en omdat de Lever daar blij van wordt.

Maak een afspraak met Peer Brouwers via info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd