Kom mee naar buiten

**春三月,此謂發陳,天地俱生,萬物以榮,夜臥早起,廣步於庭,被髮緩形,以使志生,生而勿殺,予而勿奪,賞而勿罰,此春氣之應養生之道也 **

“Huang Di said, “The months of the Spring season bring about the revitalization of all things in nature. It is the time of birth. This is when Heaven and Earth are reborn. During this season it is advisable to retire early and arise early. Also, go walking in order to absorb the fresh, invigorating energy. ”

Huangdi Nei Jing – The Yellow Emperor’s Classic of Medicine, circa 2e eeuw BC, hoofdstuk 2

Na de stilte en geborgenheid van de Winter, is het nu de tijd om er op uit te gaan en de wereld opnieuw te ontdekken en vorm te geven. Dit is de Lente, verbonden met Hout en de Lever. Je kunt het al merken aan het lengen van de dagen.

Het Hout seizoen is het meest geliefde maar ook meest gevreesde seizoen, want binnen de 5 fasen wordt de energie van de Lever beschreven als ‘de generaal’. De Lever energie die we in de Lente voelen geeft ons het gevoel dat er niets onmogelijk is, alles kan. Tijd om nieuwe dingen te doen, lang gekoesterde plannen uit te voeren en eindelijk dat te gaan doen waar we de hele winter op hebben gewacht. De andere kant van de medaille is dat we wanneer het niet meteen lukt….aardig gefrustreerd kunnen raken! En als een gestreste generaal kunnen stampvoeten, ongeduldig en met een kort lontje.

Natuurlijk uit zich dat ook in ons lijf. Aan het begin van de Lente springen we nog rond als een dartel lammetje, met ongekende grenzeloze energie. Omdat deze energie, net als het ontspruitend gewas, omhoog wil en snel wil bewegen en groeien, zo kunnen ook wij mensen lichamelijke symptomen van Rijzend Lever energie ervaren. Omdat de energie omhoog schiet krijgen we klachten in het hoofd of de borstkas, met als gevolg dat we minder goed kunnen aarden of kalmeren.

De meest voorkomende symptomen zijn duizeligheid, rusteloze slaap of vaak ‘s-nachts wakker worden, ongeduld, lichtgeraaktheid, frustratie of boosheid. Bij verergering van Lever gerelateerde klachten heb je toenemende pijn of last, IBS of zure oprispingen.

Om je Lever de komende maanden blij te houden: ga buiten wandelen, en sta af en toe eens stil…, ga mediteren, start met Taiji of Qigong…

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd