Jing

Wat is Jing, en wat heeft dat te maken met mijn gezondheid?

Volgens de theorieën van de Chinese Geneeswijze bewaren de Nieren onze oer-Qi, bestaande uit zowel Nier Yin als Nier Yang. Het favoriete neefje van Nier Qi is Jing.

Jing, wanneer je het letterlijk vertaald, is “essentie”. Maar omdat dat je waarschijnlijk nog niet verder helpt, kun je denken aan essentiële olie. Dat is een destillaat van de meest waardevolle delen van een plant. Alles wat overblijft wanneer je de ruwe plant (vezels etc) weghaalt en zuivert. Op dezelfde wijze is Jing ons meest waardevolle levens-essentie. Wanneer je Jing op is, ga je dood. Jing is de erfenis van je ouders. Het is gevat in de eicel en het zaadje, samengesmolten wordt het een nieuw leven met deze levens-essentie. Meestal krijgen ouders met een sterke Jing, (ongeveer maar niet helemaal vergelijkbaar met genen) kinderen met ook een sterke Jing.

Om allerlei redenen komt niet iedereen met een sterke portie Jing op aarde. Dan kun je al vanaf een jonge leeftijd last hebben van je botten, tanden of ontwikkelings-problematiek. Later krijgen we vruchtbaarheidsproblemen, zijn vroeg kaal of een sterk verminderd gehoor. Niet alles ligt echter aan je meegekregen Jing. Wanneer je een zo inspannend, overwerkt en ondervoed leven lijdt dat je voedingsinname het niet meer bij kan benen; dan ga je snoepen van je Jing, met serieuze gezondheidsgevolgen en algemene verlamming. Wanneer je probeert zwanger te worden en het blijft niet lukken, dan kun je ook denken aan een Jing tekort. Er zijn tientallen redenen voor vruchtbaarheidsproblemen, en een Jing tekort is er slechts één van.

Kun je de kwaliteit van je Jing beïnvloeden?

Goed en slecht nieuws, we moeten het doen met de Jing die we hebben gekregen - er is geen manier om je Jing gemakkelijk te laten toenemen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat we zo min mogelijk knabbelen aan de voorraad, door onszelf dagelijks te voeden met Nier versterkende en op peil houdend voedsel. Qigong, taijiquan, vele vormen van meditatie en vooral Chinese kruiden staan erom bekend een sterke en vitale Nier Qi te kunnen bouwen.

Vooral de Winter is een prima tijd om de Nieren te voeden, de winter is het seizoen van de Nieren. Het seizoen bij uitstek om je Nieren te voeden en Jing te sparen. Royal Jelly en Bijenpollen zijn alletwee geweldige tonica, vooral voor je Jing.

Kijk hier voor andere Jing versterkende voedingsmidddelen:

Gierst, brandnetel, artisjok, kruidnagel, jeneverbes, zwarte sojabonen, bessen, moerbeibessen, granaatappel, nier, botten (soep trekken), walnoten, zwart sesamzaad, kaviaar, oester, spirulina, chlorella, en de eerder genoemde Royal Jelly (koninginnegelei) en stuifmeelkorrels (Bijenpollen).

Ook voor iedereen zonder Nier disbalans is het belangrijk om te werken aan sterke en levendige Nieren, want ze zijn de voorraadschuur van onze levenskracht. Daarom wordt er in de praktijk vaak ook gewerkt aan de Nieren, naast het behandelen van de hoofdklacht. Onze Nier energie wordt weggezogen bij een burn-out en wanneer we uitgeput raken. En uitgeputte Nieren willen we niet.

Je krijgt een geweldige Lente door nu voor je Nieren te zorgen!

(Bron o.a. Jutta Koehler, Paul Pitchford)

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

bloed

Bloed

Wanneer ik in de praktijk uitleg dat men een Bloed-leegte heeft, is het logisch dat ik ook vertel wat Bloed binnen de Acupunctuur betekent.

moe
Voeding

Voeding

In mijn eerste studiejaar TCM werd me verteld dat het Chinees denken totaal anders was dan wat ik tot dusver had geleerd. Ik was…