Goede voornemens

Dit is de tijd van de goede voornemens, of het nu gaat om stoppen met roken, afvallen, meer sporten, een eigen bedrijf starten of eindelijk dat boek schrijven…. Na het 200% genieten en snoepen en te veel en te vaak eten beginnen we het nieuwe jaar met een frisse start. We gaan het anders doen!

Binnen de Chinese Geneeswijze is het maken van goede voornemens ook een goede actie, maar dan om andere redenen - die te maken hebben met het concept Yin-Yang. Yang staat voor het lichte, warme en actieve. In contrast daarmee is Yin het relatief koude, donkere en meer voedende.

yinyang

Midwinter op 21 December is de meest Yinne dag van het jaar. Midwinter kondigt het begin van de winter aan, het meest koude en voedende tijd van het jaar. Midwinter betekent ook het langer worden van de dagen, de zomer komt eraan, de geboorte van de lente en Yang. Net als de eekhoorns een winterslaap houden, hebben we de neiging om te vertragen, warm te blijven, glühwein te drinken, en een beetje extra vet aan te leggen, allemaal fysieke Yin activiteiten. Het koude en donkere van Yin beweegt naar beneden en naar binnen. Ook fysiek vertragen we en gaan we meer naar binnen, we cocoonen, om warm te blijven en omdat er minder licht is.

Ook emotioneel zijn we in de winter eerder geneigd om te reflecteren, en daar komen ook de goede voornemens vandaan. We kijken terug op het afgelopen jaar, onze gezondheid, onze relaties, ons werk en onze dromen. Hierdoor voeden we onszelf op emotioneel vlak door ons af te vragen hoe we ons leven en dat van degene om ons heen kunnen verbeteren.

De uitvoering van je goede voornemens kun je beter verleggen naar de Lente, wanneer de kracht van het Yang toeneemt en je meer energie tot je beschikking hebt om het vol te houden. Reflectie in de Winter en de uitvoering in de Lente is de beste combinatie! Wanneer je in de winter je Yang aanspreekt kan deze te weinig kracht hebben en geef je gemakkelijker op.

In deze periode is het een goed idee om SJ-5 (Yang Wei Mai) in combinatie met GB-41 (Dai Mai) te (laten) verwennen. De combinatie van deze punten helpen je om de volgende fase in te gaan en besluiten te nemen. SJ-5 Wei Guan is een acupunctuurpunt dat de overgang naar een volgende levensfase ondersteunt en het verwerken van innerlijke ervaringen bevordert. GB-41 Zu Lin Qi helpt bij het nemen van besluiten (een van de taken van de Galblaas meridiaan) en het loslaten van schadelijke gewoonten. De punten vormen samen een meester-koppel punt van de Qi Jing Ba Mai, de Acht Wonder Meridianen.

Maak een afspraak met Peer Brouwers via info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

voeding

Voedingsadviezen

Op mijn website staat dat voedingsadviezen onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling. Het idee dat voedsel rechtstreeks invloed heeft op je gezondheid en welbevinden…

winter

Leven in harmonie met de seizoenen - Winter

冬三月,此謂閉藏,水冰地坼,無擾乎陽,早臥晚起,必待日光,使志若伏若匿,若有私意,若已有得,去寒就溫,無泄皮膚使氣亟奪,此冬氣之應養藏之道也。逆之則傷腎,春為痿厥,奉生者少 “The three months of winter, they are meant to be covered and concealed, water is frozen and earth is torn, do not disturb…