Brrr hoe overleef ik de Winter

“During the winter months all things in nature wither, hide, return home, and enter a resting period… this is a time when yin dominates yang. Therefore one should refrain from overusing yang energy. Retire early and get up with sunrise, which is later in winter. Desires and mental activity should be kept quiet and subdued.” (Huangdi Nei Jing – The Yellow Emperor’s Classic of Medicine, circa 2e eeuw BC)

Chinese geneeswijze kent de vijf fasen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze vijf fasen (wu xing = vijf veranderingsfasen) zijn de metaforen waarmee we proberen te beschrijven hoe de wereld en wij ons verhouden.

In deze filosofie is de Winter de tijd waarin Yin overheerst, zowel in onze omgeving (vooral in de natuur) als in ons lichaam. Net zoals de energie van planten en bomen zich terugtrekt in het diepste van de wortels, zo trekt het Yang zich naar het binnenste, waar het als een kooltje blijft gloeien, de interne organen verwarmend. Terwijl Yang diep naar binnen gaat, voeden de Yin (water, wortels, knollen etc.) ons hele lichaam, en zorgen voor weerstand en de aanpassing aan het koude van de winter.
De winter is vaak een periode van stilte en rust (winterslaap ;-) waarin we onze energie bewaren en opslaan. De fase (of element) die bij de winter hoort is water. Water is een van de krachtigste elementen, het kan verstillen als ijs of als een allesvernietigende kracht alles overspoelen. Toch kan water ook geduldig en traag zijn. De kiezels in een rivier worden door geduldige langdurige beweging in het water rond en glad. Daarom staat water voor het vermogen van “go with the flow.” Een mooi aspect: flexibel, stil en geduldig, maar ook standvastig, resoluut en niet te stoppen.

Winter

Volgens oud Chinees geloof horen we in harmonie met de seizoenen te leven. De winter dwingt ons te vertragen. Het is de ideale tijd om de energievoorraad aan te vullen en onze krachten te sparen. In de Traditioneel Chinese Geneeskunst is elke seizoen verbonden met een specifiek orgaan in het lichaam, het orgaan dat bij de winter hoort zijn de nieren (Yin) en de blaas (Yang). We dienen aandacht te schenken aan onze nier Qi, omdat in de winter de energievoorraden van ons lichaam op raken. En hoe leger de voorraad hoe sneller we tot stilstand komen. Vergelijk het met het leven, in de winter van ons leven worden we trager, hebben minder energie en zijn we op weg naar de ultieme verstilling.

Winter advies

  • Ga vroeger naar bed: je mist echt niets! De winter is de perfecte tijd om je kracht te sparen en extra rust te nemen. Alsof je een korte winterslaap neemt ;-) Door voldoende rust te nemen heb je in de komende lente voldoende energie om nieuwe ideeën te laten ontspruiten!
  • Blijf warm. We weten het natuurlijk wel, maar het is erg belangrijk om je rug, nek en je borstkas bedekt te houden wanneer je naar buiten gaat. Vergeet je sjaal niet! Thuis hou je ook je voeten lekker warm, draag slippers want koude trekt op via de vloer. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen met PMS klachten of als ze zwanger willen worden.
  • Pas je maaltijden aan. Eet geen rauwkost, minder zuivel en minder koud voedsel, deze koelen het lichaam. Eet warme maaltijden, zelf getrokken soepen, volle granen, veel groentes en stamppotten. Geroosterde noten: vooral walnoten en kastanjes zijn krachtige Nier Qi leveranciers, wortels, en bonen (zwarte, witte, bruine en kidney bonen.
  • Drink water. De winter organen, nieren en blaas, zijn verbonden met het water element, drink dus genoeg water, maar dan op kamer temperatuur of warm, in ieder geval nooit koud of .. nog erger … met ijsklontjes, brrr. Het verwarmen van het koude water naar 37 graden kost energie en put de Milt uit.

Geschikte voedingstoffen voor de winter: Uien, mosterd, radijsjes, wortels, kool, aardappel, champignons, papaja, lamsvlees, kastanje, lian zi [Lotus zaad], gou qi zi [wolfsbes], dadelpruim, rode dadel, long yan rou [Longan], zoete rijst, paling, mosselen, mais, bai bian dou [Hyacint bonen], zwarte bonen, walnoot. Om extra te verwarmen kun je altijd een stukje gember mee bakken / braden / wokken / koken…

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

wuxing

Kom mee naar buiten

**春三月,此謂發陳,天地俱生,萬物以榮,夜臥早起,廣步於庭,被髮緩形,以使志生,生而勿殺,予而勿奪,賞而勿罰,此春氣之應養生之道也 ** “Huang Di said, “The months of the Spring season bring about the revitalization of all things in nature. It is the time…